Hjerte-i-hånd-e1582480963460

Kender du de 3 elementer I self-compassion?

1. VENLIGHED OVER FOR DIG SELV


Det er menneskeligt at fejle

Self-compassion betyder at være varm og forstående mod os selv, når vi har det svært eller føler os utilstrækkelige fremfor at ignorere vores smerte eller piske os selv med selvkritik.

Mennesker der er i stand til at være venlige og medfølende mod sig selv, ved godt at det ikke kan undgås, at vi ind imellem begår fejl, er uperfekte og oplever at livet er svært.

De møder smertefulde oplevelser med forståelse og venlighed i stedet for at blive vrede og frustrede, når livet lever op til vores forventninger.

Som mennesker må vi indse at vi ikke altid kan blive eller få præcis dét vi ønsker.

Når vi benægter virkeligheden som den er eller kæmper imod stiger den psykiske smerte i form af stress, frustration og selvkritik.

Når vi accepterer virkeligheden med sympati og venlighed vil vi opleve en større følelsesmæssig ro i sindet.

2. FÆLLES MENNESKELIGHED


Vi er alle i samme båd

Frustrationen over at tingene ikke går præcis som vi ønsker det bliver ofte fulgt af en irrationel, men udbredt følelse af isolation – det føles som om jeg er det eneste menneske, der har det svært eller begår fejl.

Alle mennesker lider nu og da. At være menneske betyder at vi er sårbare, uperfekte og i sidste ende dødelig.

Derfor indebærer self-compassion begrebet at indse, at lidelse og personlig utilstrækkelighed er en del af den fælles oplevelse af at være menneske – noget som vi alle sammen kommer ud for og ikke bare noget, der kun sker for ”mig”.

3. MINDFULNESS


Vi møder følelserne som de er

Self-compassion indebærer også at have en balanceret tilgang til vores negative følelser, så de hverken bliver undertrykt eller overdrevet.

En holdning hvor vi også relaterer vores oplevelse til det som andre mennesker, der også har det svært, oplever.

På den måde sætter vi vores egen situation i et større perspektiv.

Og vi observerer vores negative tanker og følelser med åbenhed og klarhed, så de bliver rummet med bevidst opmærksomhed (mindfulness).

Mindfulness er en ikke-dømmende, imødekommende sindstilstand, hvor vi observerer tanker og følelser som de er, uden at prøve at undertrykke eller benægte dem.

Vi kan ikke ignorere vores smerte og samtidig være medfølende og forstående med os selv.

På samme måde forudsætter mindfulness, at vi ikke over-identificerer os med tanker og følelser, så vi bliver revet med eller fejet af banen af en negativ reaktion.